Rechten en Plichten bij Gedeeltelijke Arbeidsongeschiktheid in Nederland

0-35% arbeidsongeschikt, geen recht op WIA wat nu?


In Nederland zijn er regelingen die werknemers beschermen wanneer zij geconfronteerd worden met arbeidsongeschiktheid. De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Werkloosheidswet (WW) spelen een cruciale rol in dit proces. Dit artikel zal de belangrijke informatie behandelen over de rechten en plichten van gedeeltelijk arbeidsongeschikte personen, met nadruk op de mogelijkheden en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met deze situatie. In gevallen waarin een individu minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt verklaard door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), hebben zij geen recht op een WIA-uitkering. Dit percentage wordt vastgesteld op basis van medische en arbeidskundige beoordelingen. Dit betekent dat zij geen inkomen uit de WIA zullen ontvangen, wat een belangrijke financiële ondersteuning zou zijn voor volledig arbeidsongeschikte personen

Mogelijk Recht op WW-uitkering

Voor degenen die niet in aanmerking komen voor een WIA-uitkering, is er een alternatief in de vorm van een WW-uitkering. Deze uitkering kan tijdelijke financiële steun bieden aan mensen die werkloos zijn geraakt door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid of andere redenen. Je komt hiervoor in aanmerking indien je niet meer dan 87,5% van je laatstverdiende loon kan verdienen.

Korting op WW-uitkering: 70% van Inkomsten
Het is essentieel om te beseffen dat wanneer je een WW-uitkering ontvangt en tegelijkertijd inkomsten hebt, bijvoorbeeld uit deeltijdwerk, je WW-uitkering met 70% van dat verdiende bedrag wordt verminderd. Dit beleid is bedoeld om te stimuleren dat mensen deels weer aan het werk gaan om hun financiële situatie te verbeteren.

Sollicitatieplicht in de WW
Werkzoekenden die in de WW zitten, zijn onderworpen aan een sollicitatieplicht. Dit betekent dat ze actief moeten zoeken naar werk en sollicitatieactiviteiten moeten ondernemen, zoals het schrijven van sollicitatiebrieven en het deelnemen aan sollicitatiegesprekken. Het niet naleven van deze sollicitatieplicht kan leiden tot straffen, zoals een tijdelijke verlaging of stopzetting van de WW-uitkering.

Aanpassingen aan Sollicitatieplicht met WIA-beschikking
Een belangrijke nuance is dat het UWV bereid is om mee te denken met betrekking tot de sollicitatieplicht van gedeeltelijk arbeidsongeschikte personen. Als je bijvoorbeeld kunt aantonen dat je door beperkingen niet meer kunt werken met behulp van een WIA-beschikking, dan kan het UWV overwegen om de frequentie of de manier waarop je aan je sollicitatieplicht moet voldoen aan te passen. Dit houdt in dat het UWV maatwerk kan leveren om beter rekening te houden met individuele omstandigheden.

Eventuele mogelijkheden bij 0-35% arbeidsongeschiktheid

Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid brengt verschillende rechten en plichten met zich mee in Nederland. Wanneer je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent verklaard, kom je niet in aanmerking voor een WIA-uitkering. Je kunt echter wel recht hebben op een WW-uitkering, waarbij 70% van je eventuele inkomsten wordt gekort op de uitkering. De sollicitatieplicht in de WW is een belangrijk aspect dat nageleefd moet worden, maar het UWV is bereid om aanpassingen te overwegen voor degenen die dit kunnen aantonen met een WIA-beschikking. Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen om je specifieke situatie te begrijpen en te handelen in overeenstemming met de wet- en regelgeving.

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Peijnenburg Verzuimbegeleiding