Disfunctioneren en ziekte

Disfunctioneren tijdens ziekte


Disfunctioneren in combinatie met ziekte is een situatie die helaas vaker voorkomt. Een voorbeeld uit de praktijk: een werknemer is na een periode van ziekte op weg naar volledige werkhervatting. De bedrijfsarts geeft aan dat er medisch geen belemmeringen meer zijn en de werknemer volledig inzetbaar is. Vervolgens meldt de werkgever: "Ja, maar hij functioneert al jaren niet goed en kan niet meer mee." Mijn eerste vraag aan de werkgever is dan altijd: "Loopt er een verbetertraject?" Vaak blijkt dat dit niet het geval is.

Disfunctioneren tijdens ziekte

  • Hoe pak je dit aan?
  • Waar moet ik op letten
  • Verbetertraject tijdig starten

Hulp nodig?

Neem contact op.

Disfunctioneren en ziekte zijn zaken die je los van elkaar moet zien. Het is niet de bedoeling dat de WIA wordt gebruikt om afscheid te nemen van werknemers die niet goed functioneren. Als de bedrijfsarts vaststelt dat iemand volledig kan werken, moet het herstel worden doorgevoerd. Het disfunctioneren moet door de werkgever zelf worden opgepakt, bijvoorbeeld via een verbetertraject.

De uitdagingen in disfunctioneringstrajecten

In Nederland is het ontslaan van een werknemer met een vast contract vanwege disfunctioneren niet eenvoudig. Werkgevers moeten een verbetertraject doorlopen en kunnen pas een ontbindingsverzoek indienen als zij kunnen aantonen dat hier adequaat mee is omgegaan. Rechters wijzen regelmatig verzoeken af omdat werkgevers onvoldoende gronden hebben.

Wat we vaak zien in de praktijk:

  • Werkgevers die te lang wachten met het benoemen van disfunctioneren. Dit zorgt ervoor dat situaties escaleren en de schade uiteindelijk veel groter is.
  • Werknemers die ziek worden van een verbetertraject. Het ontvangen van feedback op functioneren raakt het vertrouwen van de werknemer en kan zelfs impact hebben op de gezondheid en privésituatie.
  • Emotionele escalaties: Bij beide partijen lopen de emoties hoog op, wat het traject bemoeilijkt en vaak niet leidt tot een duurzame oplossing.

Efficiënter omgaan met disfunctioneren

In mijn ervaring is eerlijkheid en proactief handelen cruciaal. Werkgevers moeten durven benoemen wanneer een werknemer niet functioneert. Werknemers moeten op hun beurt openstaan voor constructieve feedback en een verbetertraject.

Helaas worden trajecten vaak pas gestart als de situatie al is geëscaleerd. Dit leidt tot meer spanning, verloren werkcapaciteit en mentale belasting voor beide partijen.

Advies nodig over disfunctioneren tijdens ziekte?

Leah staat voor je klaar om je hierover te adviseren.

Copyrights © 2025 All Rights Reserved by Peijnenburg Verzuimbegeleiding