De 10 meest gestelde vragen over ziekmelden
Ziekmelden is een belangrijk aspect van het werkende leven waar nagenoeg iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Hoewel het simpel lijkt, roept het vaak vragen op, zowel voor werknemers als werkgevers. Onzekerheid over hoe je je correct moet ziekmelden, welke informatie je moet verstrekken, en wat je rechten en plichten zijn, kan stressvol zijn. Daarom is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de procedures en regels rondom ziekmelden. Het beantwoorden van de meest gestelde vragen over ziekmelden helpt werknemers en werkgevers om duidelijkheid te krijgen over hun rechten en verantwoordelijkheden. Het zorgt ervoor dat zij op een correcte en professionele manier kunnen omgaan met hun ziekmelding, zonder onnodige zorgen of conflicten. Voor werkgevers is het ook belangrijk dat werknemers goed geïnformeerd zijn, zodat processen soepel verlopen en misverstanden voorkomen worden. Door de antwoorden op deze veelvoorkomende vragen te kennen, kunnen zowel werknemers als werkgevers zich beter focussen op herstel en werk, en een gezonde werkrelatie onderhouden.
Veelgestelde vragen tijdens ziekte
- Wat mag wel en niet?
- Duidelijkheid voorkomt discussies
- Maak heldere afspraken
Neem contact met ons op
Onze casemanager belt u terug
De 10 meest gestelde vragen over ziekmelden
Nee, je werkgever mag niet vragen naar de aard van je ziekte. Ze mogen wel vragen naar je mogelijkheden om eventueel aangepast werk te doen en een inschatting maken van de duur van je afwezigheid.
Ja, als het bijdraagt aan je herstel. Je moet echter altijd je gezondheid en het doel van je herstel vooropstellen. Bespreek het met je werkgever of bedrijfsarts als je twijfelt.
Nee. Je werkgever mag niet zelf beoordelen of je ziek bent of niet. Hij mag wel via een arbodienst laten controleren of jij je terecht hebt ziek gemeld.
Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan. Als je baas niet gelooft dat je niet kan komen, mag hij dat wel laten controleren door een bedrijfsarts.
Mocht je bijvoorbeeld weer moeten starten met het werken van halve dagen en je het daarmee niet eens bent, dan bespreek je dit met de arbodienst. Mocht je daarna het er nog steeds niet mee eens zijn, dan kun je bij UWV om een deskundigenoordeel vragen. Totdat UWV een oordeel heeft afgegeven, wordt van je verwacht dat je gehoor geeft aan het gegeven re-integratieadvies.
Dit hangt af van je werkomgeving en bedrijfsreglement. Vaak is het voldoende om alleen je leidinggevende te informeren, maar het kan beleefd zijn of onderdeel van het bedrijfsbeleid zijn om dit collega’s te laten weten als zij afhankelijk zijn van jouw werk.
Geef aan dat je ziek bent en daarom niet kunt werken. Je hoeft geen details over je ziekte te geven, maar wel een schatting hoe lang je denkt afwezig te zijn of wat je nog wel in aangepaste vorm kan uitvoeren.
Je werkgever mag van je vragen elke werkdag enige tijd beschikbaar te zijn voor controle of een gesprek. Daar moet een regeling over in het verzuimprotocol staan. Staat er niets in het verzuimprotocol? Laat dan zelf per mail aan je baas weten op welke uren je beschikbaar bent.
Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.
Nee. Je werkgever mag geen loon inhouden of vakantiedagen afschrijven als jij je ziek hebt gemeld. Hij mag dat in sommige gevallen wel als jij je niet aan de afspraken houdt die zijn gemaakt over je re-integratie. Het is dus belangrijk dat je je goed aan die afspraken houdt, ook al ben je het er misschien niet mee eens.
Liever direct contact?
Neem contact op met onze casemanager