Eigen risicodrager ziektewet
Als werkgever kun je ervoor kiezen om eigen risicodrager te worden voor de Ziektewet (ERD ZW). Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de betaling en re-integratie van werknemers die ziek uit dienst gaan. Veel werkgevers kiezen hiervoor omdat het financieel aantrekkelijk kan zijn: je hoeft dan geen ZW-flexpremie aan het UWV af te dragen, wat een besparing oplevert op de totale loonsom. De hoogte van deze premie kun je terugvinden op de loonstroken van je werknemers of via de Premiewijzer van UWV.
Werkgevers kunnen ervoor kiezen om het risico volledig zelf te dragen of zich hiervoor te verzekeren bij een particuliere verzekeraar. In de praktijk kiezen vooral grotere bedrijven met minimaal 250 werknemers voor deze regeling, omdat zij de financiële risico’s beter kunnen opvangen en vaak beschikken over de juiste expertise om dit proces goed te begeleiden.
Eigen Risicodrager Ziektewet
- Wanneer wel of niet interessant?
- Waar moet ik op letten?
- Voor en nadelen
Hulp nodig?
Neem contact op.
Waar moet je op letten bij ERD ZW?
Het eigen risicodragerschap voor de Ziektewet brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Wanneer je als werkgever niet over de juiste expertise beschikt of deze niet extern hebt ingekocht, raden wij af om eigen risicodrager te worden. De ervaring leert dat dit in zulke gevallen meer kosten, tijd en frustratie oplevert dan besparingen. Je hebt als werkgever namelijk diverse verplichtingen:
- Re-integratieverplichtingen: Je blijft verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding van de werknemer, zelfs nadat hij of zij ziek uit dienst is gegaan. Dit betekent dat je alle stappen binnen de Wet verbetering Poortwachter moet volgen, net zoals je zou doen voor een zieke werknemer in dienst. Dit omvat onder andere het inschakelen van een bedrijfsarts, het mogelijk opstarten van een tweede spoor traject en periodieke evaluaties met je werknemer.
- Administratieve lasten: Je moet zelf de ziektewetuitkering aan de werknemer blijven betalen. Dit betekent dat je het dagloon moet berekenen en het juiste bedrag moet doorbetalen. Dit kun je zelf doen of via het UWV laten berekenen. Heb je een particuliere verzekeraar? Dan nemen zij dit proces vaak over, maar hier betaal je natuurlijk een premie voor.
- Verzuimbegeleiding na uitdiensttreding: Zodra een werknemer ziek uit dienst treedt, stopt meestal de begeleiding door de reguliere arbodienst. Wat je vaak ziet, is dat een particuliere verzekeraar de verzuimbegeleiding overneemt. Dit moet zorgvuldig gebeuren, want een slechte opvolging verhoogt het risico dat de werknemer uiteindelijk de WIA instroomt. Dit kan voor de werkgever langdurige financiële gevolgen hebben.
Hoe lang moet je doorbetalen?
Als eigen risicodrager ben je verplicht om de ziektewetuitkering te betalen tot maximaal 2 jaar na de eerste ziektedag. Dit betekent dat als een werknemer bijvoorbeeld na zes maanden ziekte uit dienst gaat, jij als werkgever nog 1,5 jaar verantwoordelijk bent voor de Ziektewet-uitkering en re-integratie. De hoogte van de ziektewetuitkering bedraagt 70% van het dagloon van de werknemer. Het kan dus zijn dat wanneer iemand al een jaar uit dienst is een ERD werkgever deze werknemer alsnog moet gaan begeleiden tijdens zijn ziekte omdat hij na een jaar ziek wordt.
Wat als je ex-werkgever eigen risicodrager is?
Als jouw voormalige werkgever eigen risicodrager is en je ziek uit dienst treedt, blijft hij verantwoordelijk voor het uitbetalen van de ziektewetuitkering en jouw re-integratie. Ook als je na je uitdiensttreding binnen 2 jaar ziek wordt, moet de ex-werkgever deze taak alsnog op zich nemen in sommige gevallen. Bijvoorbeeld wanneer je nog geen nieuwe werkgever hebt.
Is het verstandig om eigen risicodrager te worden?
Voordat je besluit om ERD ZW te worden, is het belangrijk om een grondige financiële en organisatorische afweging te maken. Bereken goed of het voordelig is voor jouw organisatie en laat je vooraf goed informeren over de voordelen en risico’s. Heb je vragen of wil je meer inzicht in de gevolgen van het eigen risicodragerschap? Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies.

Liever direct contact?
Onze adviseurs staan voor je klaar om je alles te vertellen over Eigen risicodrager ziektewet.