Re-integratieuitkering
De re-integratieuitkering is een nieuwe regeling die voortkomt uit het Octas-rapport, waarin aanbevelingen zijn gedaan om het re-integratieproces voor zieke werknemers te verbeteren en de regels rondom langdurig ziekteverzuim te vereenvoudigen. Dit rapport heeft geleid tot voorstellen die de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers tijdens ziekteverzuim anders inrichten. Hoewel deze nieuwe regeling nog in ontwikkeling is, worden de grote lijnen steeds duidelijker. Hieronder lees je de laatste ontwikkelingen.
Re-integratieuitkering: alles wat je moet weten
- Re-integratieuitkering het laatste nieuws
- Nieuw arbeidsongeschiktheidsstelsel
- Langere re-integratieperiode
Neem contact met ons op
Onze arbeidsdeskundige belt u terug
Onzekerheden rond de re-integratieuitkering
Op dit moment is nog niet precies bekend wie de kosten voor de trajecten en de uitkering gaat betalen, en welke instantie verantwoordelijk zal zijn voor het verstrekken van de re-integratieuitkering. Ook is de exacte hoogte van de uitkering nog niet definitief, maar naar verwachting zal dit ongeveer 70% van het loon bedragen dat de werknemer verdiende voordat hij of zij uitviel. Het kabinet wil met de nieuwe regeling de regels rondom re-integratie en ziekte vereenvoudigen. Daarnaast moet deze aanpak de werkdruk bij het UWV verminderen, aangezien het UWV pas later in het proces betrokken raakt. De verantwoordelijkheid voor de re-integratie ligt in de eerste jaren bij de werkgever.
De eerste twee jaar van ziekte: wat verandert er?
Tijdens de eerste twee jaar van ziekte blijft de Wet verbetering Poortwachter van kracht. Dit betekent dat de werkgever verplicht blijft om het loon door te betalen en dat zowel werkgever als werknemer actief moeten bijdragen aan het re-integratieproces. Het doel hiervan is om langdurig ziekteverzuim te beperken.
Duur en verlenging van de re-integratieuitkering
Na de eerste twee jaar kan de re-integratieuitkering van start gaan, mits zowel de werknemer als werkgever voldoende hebben bijgedragen aan de re-integratie. De uitkering zal, zoals nu voorzien, drie jaar duren, maar kan met maximaal twee jaar worden verlengd als dat nodig is voor een succesvolle terugkeer naar werk. Na afloop van de re-integratieuitkering zal een verzekeringsarts van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) een medische keuring uitvoeren. Deze keuring bepaalt of de werknemer weer arbeidsgeschikt is en wat de vervolgstappen zullen zijn.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Er zijn verschillende meningen over de nieuwe re-integratieplannen. Voorstanders waarderen de grotere rol van de werkgever, terwijl tegenstanders zich zorgen maken over de gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. Hoewel de plannen steeds concreter worden, is er nog geen definitieve beslissing genomen. De exacte invulling van de nieuwe regeling is nog in ontwikkeling. Wij houden de ontwikkelingen rond de re-integratieuitkering nauwlettend in de gaten en zullen je direct informeren over nieuwe updates.
Heb je vragen over jouw rechten bij ziekte?
Wil je meer weten over de re-integratieuitkering, jouw rechten tijdens ziekte of de plichten van jouw werkgever? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.
Liever direct contact?
Neem contact op met onze arbeidsdeskundige