Reiskosten tijdens Ziekte
Het is een veelgestelde vraag: "Hoe zit het met mijn reiskosten die ik maak tijdens mijn ziekte?" In dit artikel leggen we uit wat de wettelijke verplichtingen zijn rondom reiskosten tijdens ziekte. Let wel, het kan zijn dat je werkgever hier van afwijkt en aanvullende afspraken met je heeft gemaakt. Soms komen werkgevers uit goed werkgeverschap hun werknemers tegemoet.
Wettelijke regelingen?
Er zijn geen wettelijke regelingen die het aanbieden van een reiskostenvergoeding bij ziekte verplichten. Dit betekent dat er vanuit de wet geen plicht is voor werkgevers om reiskosten te vergoeden die werknemers maken tijdens hun ziekteperiode. Hieronder vallen alle vormen van reiskosten, inclusief die naar de bedrijfsarts of voor andere verplichtingen die te maken hebben met je ziekteverzuim.
Hoe zit het met Reiskosten tijdens ziekte?
- Wanneer wel of geen vergoeding
- Voorkom discussies
- Kennis delen
Neem contact met ons op
Onze arbeidsdeskundige belt u terug
Reiskosten naar de Bedrijfsarts
Reiskosten van en naar een bedrijfsarts zijn altijd voor eigen rekening van de werknemer. De wet verplicht werkgevers niet om deze kosten te vergoeden. Dit kan een vervelende bijkomstigheid zijn, vooral als de werknemer regelmatig naar de bedrijfsarts moet reizen en/of wanneer dit een lange reisafstand betreft.
Reiskosten voor een Koffiemoment
Een andere situatie die vragen oproept, is wanneer een werknemer een koffiemoment heeft met een leidinggevende of collega tijdens de ziekteperiode. Als een werknemer eerder een vergoeding kreeg voor woon-werkverkeer, kan het moeilijk te begrijpen zijn dat deze kosten nu voor eigen rekening komen.
Normaal gesproken hangt een reiskostenvergoeding samen met het verrichten van werkzaamheden. Een koffiemoment valt hier niet onder, omdat er geen sprake is van arbeid. Het is dus logisch te beredeneren dat ook deze reiskosten voor eigen rekening van de werknemer komen. Echter, een werkgever kan overwegen om tegemoet te komen in deze kosten om discussie te vermijden.
Afwijken van de Wet
Het is belangrijk om te weten dat werkgevers aanvullende afspraken kunnen maken die afwijken van de wettelijke regels. Sommige werkgevers kiezen ervoor om uit goed werkgeverschap hun werknemers tegemoet te komen in reiskosten tijdens ziekte. Dit kan onderdeel zijn van het bedrijfsbeleid of vastgelegd zijn in de arbeidsovereenkomst.
Verzuim door een bedrijfsongeval
Wanneer er sprake is van een bedrijfsongeval waarvoor de werkgever aansprakelijk kan worden gehouden, geldt nog steeds geen directe verplichting op grond van de (arbo)wet om reiskosten te vergoeden. Echter, deze kosten zullen wel worden meegenomen in de schadebegroting en kunnen “via de achterdeur” alsnog op het bordje van de werkgever belanden. In dergelijke gevallen is het belangrijk om juridische stappen te overwegen om je goed te laten informeren en de volledige schade, inclusief reiskosten, te verhalen.
Advies bij Twijfel
Kom je er met je werkgever niet uit en twijfel je of je reiskosten onterecht niet worden vergoed? Ons advies is om hierover te laten adviseren door een jurist die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Een specialist kan je situatie beoordelen en je voorzien van juridisch advies op maat.
Conclusie
Kort samengevat zijn er geen wettelijke verplichtingen voor werkgevers om reiskosten tijdens ziekte te vergoeden. Reiskosten naar de bedrijfsarts en voor andere ziektegerelateerde afspraken zijn doorgaans voor eigen rekening van de werknemer. Echter, in sommige gevallen kunnen werkgevers ervoor kiezen om deze kosten wel te vergoeden. Bij twijfel is het verstandig om juridisch advies in te winnen.
Wij hopen dat dit artikel je meer duidelijkheid heeft gegeven over je reiskosten tijdens ziekte. Heb je nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een arbeidsrechtjurist.
Liever direct contact?
Neem contact op met onze arbeidsdeskundige