Wat zijn de voordelen voor werkgever en werknemer?

Structureel functionele beperkingen (SFB) en No Risk Polis


Wat is SFB?

Structureel Functioneel Beperkt (SFB) is iemand die door ziekte en/of gebrek langdurig belemmeringen ondervindt bij het uitvoeren of vinden van werk. Personen met een SFB status genieten een bepaalde status die als doel heeft werkgevers te beschermen tegen (kosten van) arbeidsuitval. Personen met een SFB status vallen onder de no-riskpolis.

Wat is een No-riskpolis?

De no-riskpolis is een regeling die voor u geldt als u een werknemer met een ziekte of handicap in dienst neemt. Dit houdt in dat u:
- een Ziektewet uitkering voor uw werknemer kunt krijgen als hij ziek wordt
- geen hogere premie hoeft te betalen voor de Ziektewet;
- geen hogere premie hoeft te betalen als hij in de WGA komt.

Deze regeling is in het leven geroepen om werkgevers te stimuleren om werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen zonder dat zij daarbij extra risico lopen.

Alles wat je moet weten over en no risk polis

  • Wanneer een no risk polis
  • Voordelen van een no risk polis
  • Waar moet ik als werkgever op letten?

Offerte aanvragen

Vul onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Voordelen van een no-riskpolis?

De no-riskpolis zorgt voor een compensatie van de verzuimkosten (loonkosten) dat je als werkgever tijdens ziekte aan een medewerker moet doorbetalen. De zieke werknemer krijgt een Ziektewetuitkering via het UWV indien er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Als deze medewerker 2 jaar ziek blijft, dan wordt een nieuwe WIA-uitkering niet aan je doorberekend. Omdat de loonkosten via het UWV gecompenseerd worden, heb je een lagere schadelast bij je verzuimverzekeraar. Een lagere schadelast heeft vaak een positief effect op je toekomstige premie.

Voorwaarden om te voldoen aan een No-riskpolis

U hoeft de no-riskpolis niet van tevoren aan te vragen voor uw werknemer. Op het moment dat uw werknemer ziek wordt, geeft u op het formulier aan dat voor hem de no-riskpolis geldt. UWV beoordeelt dan of hij of zij op basis van de voorwaarden van de no-riskpolis een Ziektewet-uitkering krijgt. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een No-Risk Polis kun je vinden op de website van UWV via Voorwaarden no-riskpolis

Hoe weet ik of mijn medewerker beschikt over een No-Risk Polis?

Om te weten of iemand onder de No Risk Polis valt is het handig dit uit te vragen bij je aannamebeleid. Op verzoek van de werkgever is de werknemer verplicht om mee te werken aan het verstrekken van deze informatie. De eerste 2 maanden van het dienstverband is de werknemer dat niet verplicht. Vraag dit daarom standaard uit nadat de 1e 2 maanden van het dienstverband zijn verstreken. Zo weet je of je als werkgever aanspraak maakt op deze vergoeding bij ziekte. Heb je vragen over SFB of de No Risk Polis? Plan een afspraak in of bel met een van onze werknemers.

Kan ik nog aanspraak maken op de no risk vergoeding tijdens een opgelegde loonsanctie door UWV?

Nee, je kunt geen aanspraak maken op de no-risk polis vergoeding tijdens een opgelegde loonsanctie door het UWV. Een loonsanctie wordt door het UWV opgelegd wanneer de werkgever zich niet aan de verplichtingen rondom re-integratie van een zieke werknemer houdt. Gedurende deze periode blijft de werkgever verplicht het loon door te betalen, maar krijgt deze geen vergoeding meer vanuit de no-risk polis. De no-risk polis is een regeling die werkgevers onder bepaalde voorwaarden compenseert voor het loon van een zieke werknemer, maar die is niet van toepassing tijdens een loonsanctie.

Veelgestelde vragen over Structureel functionele beperkingen (SFB) en No Risk Polis

Nee, je kunt geen aanspraak maken op de no-risk polis vergoeding tijdens een opgelegde loonsanctie door het UWV.

De no-riskpolis wordt automatisch toegekend als een werknemer in dienst komt die binnen de doelgroep valt. De werkgever hoeft de regeling niet apart aan te vragen. Als de werknemer ziek wordt, moet de werkgever het ziekengeld aanvragen bij het UWV. Dit gebeurt via het formulier ‘Melding ziekte werknemer no-riskpolis’.

In sommige gevallen kan de no-riskpolis na vijf jaar worden verlengd, bijvoorbeeld als de werknemer nog steeds in een kwetsbare positie zit of opnieuw in de WIA terechtkomt. De beslissing om de polis te verlengen wordt door het UWV beoordeeld.

De no-riskpolis geldt standaard vijf jaar nadat de werknemer in dienst is gekomen.

Nee, de no-riskpolis heeft geen invloed op het loon van de werknemer. De werknemer blijft recht houden op het gebruikelijke loon tijdens ziekte volgens de cao of arbeidsovereenkomst. Het UWV vergoedt de werkgever, maar de werknemer merkt hier niets van.

Als een werknemer die onder de no-riskpolis valt ziek wordt, kan de werkgever ziekengeld aanvragen bij het UWV vanaf de eerste ziektedag. Het UWV keert het ziekengeld uit, en de werkgever hoeft het loon van de werknemer tijdens ziekte niet zelf te betalen.

Liever direct contact?

Onze adviseurs staan voor je klaar om je alles te vertellen over Structureel functionele beperkingen (SFB) en No Risk Polis.

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Peijnenburg Verzuimbegeleiding