Verslechtering van gezondheid

Herbeoordeling aanvragen bij UWV na verslechtering van je gezondheid na een WIA-keuring


Heb je na een WIA-keuring gemerkt dat je gezondheid is verslechterd? Dan is het mogelijk om een herbeoordeling aan te vragen bij het UWV. In dit artikel leggen we uit wanneer en hoe je een herkeuring kunt aanvragen, wat de voorwaarden zijn, en welke stappen je moet nemen om dit proces soepel te laten verlopen.

Wanneer is een herbeoordeling van je WIA-uitkering mogelijk?
Je kunt om een herbeoordeling vragen als je gezondheid verslechterd is na een eerdere WIA-keuring. Dit geldt in de volgende situaties:

- Je gezondheid is achteruitgegaan nadat je al een WIA-uitkering hebt aangevraagd en de wachttijd van 104 weken (2 jaar) hebt doorlopen.
- De verslechtering van je gezondheid treedt op binnen 5 jaar nadat je de wachttijd hebt afgerond.
- Het gaat om toegenomen beperkingen die voortkomen uit dezelfde ziekte of aandoening waarvoor je eerder bent gekeurd.

Verslechtering gezondheid aanvragen

  • Wanneer aanvragen?
  • Laat je bijstaan
  • Tips voor werkgevers en werknemers

Neem contact met ons op

Onze arbeidsdeskundige belt u terug

Voorbeelden van situaties waarin een herkeuring relevant is:
- Je hebt reuma, en de ernst van je klachten is toegenomen, waardoor je meer beperkingen ervaart.
- Je hebt kanker gehad, en de ziekte is teruggekeerd, waardoor je nu minder belastbaar bent dan voorheen.

Hoe vraag je een herbeoordeling WIA aan?

Je kunt een herbeoordeling eenvoudig online aanvragen via de website van het UWV met behulp van je DigiD. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en medische informatie klaar hebt liggen voordat je je aanvraag indient.

Belangrijke tips en aanvullende informatie:
- Snel handelen: De beoordeling door het UWV vindt plaats vanaf de datum waarop je de aanvraag indient. Zorg er daarom voor dat je je aanvraag zo snel mogelijk doet zodra je merkt dat je gezondheid is verslechterd.
- Medische onderbouwing: Het is van cruciaal belang dat je voldoende medische documenten aanlevert die de verslechtering van je gezondheid ondersteunen. Rapporten van je behandelend arts of specialist zijn hierbij noodzakelijk. Des te beter je je situatie onderbouwt, des te sterker staat je aanvraag.

Wist je dat...
Je ook om een WIA-herkeuring kunt vragen als je eerder bent ingedeeld in de categorie 0-35% arbeidsongeschikt? Dit betekent dat je oorspronkelijk niet in aanmerking kwam voor een WIA-uitkering, maar door verslechtering van je gezondheid nu mogelijk wél.

Welke gegevens moet je aanleveren bij het UWV? Voor een succesvolle aanvraag moet je de volgende informatie verstrekken:
- Reden van je aanvraag: Leg uit waarom je om een herbeoordeling vraagt.
- Datum van verslechtering: Geef aan vanaf wanneer je gezondheid is verslechterd.
- Veranderingen in je gezondheid: Omschrijf wat er precies is veranderd in je fysieke of mentale toestand.
- Medische onderbouwing: Zorg voor voldoende medische documenten, zoals rapporten van je arts of bedrijfsarts, om aan te tonen dat je gezondheid en belastbaarheid is verslechterd.

Wat zijn de gevolgen van een aanvraag voor verslechtering van de gezondheid?

- Voor de werknemer: Het UWV beoordeelt of en in welke mate je gezondheid is verslechterd. Je hoeft hierbij niet opnieuw de wachttijd van 2 jaar door te lopen, en je wordt versneld beoordeeld.
- Voor de werkgever: Doordat de werknemer de wachttijd van 104 weken al heeft doorlopen, is de werkgever in veel gevallen niet verplicht om opnieuw 104 weken loon door te betalen. Het is belangrijk dat de werkgever snel schakelt met de werknemer en de arbodienst om eventuele stappen te ondernemen.

Tips voor werkgevers

- Laat je vooraf goed informeren: Als je een werknemer hebt die een WIA-uitkering gaat aanvragen, is het verstandig om vooraf juridisch advies in te winnen bij een specialist in arbeidsrecht of je arbodienst. Dit voorkomt onverwachte situaties in de toekomst.
- Denk aan de lange termijn: Soms besluiten werkgevers om uit goed werkgeverschap een werknemer na de wachttijd van de WIA in dienst te houden, zonder goed inzicht te hebben in de gevolgen. Dit kan later voor problemen zorgen en zelfs de relatie tussen werkgever en werknemer onder druk zetten. Zorg er daarom voor dat je de mogelijke gevolgen goed begrijpt voordat je zo'n beslissing neemt.

Met deze tips en richtlijnen kun je een herbeoordeling effectief aanvragen en ervoor zorgen dat je de juiste ondersteuning krijgt.

Liever direct contact?

Neem contact op met onze arbeidsdeskundige

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Peijnenburg Verzuimbegeleiding