Vraag deze compensatie op de juiste wijze terug bij UWV

Wanneer wel of geen recht op compensatie van de transitievergoeding na 2 jaar ziekte


In Nederland heeft een werknemer bij ontslag op initiatief van de werkgever recht op een transitievergoeding. De werkgever is deze transitievergoeding ook verschuldigd na twee jaar ziekte. De werkgever kan de betaalde transitievergoeding in sommige gevallen terugvragen bij het UWV. Wij krijgen veel vragen over wanneer je wel of niet in aanmerking komt voor compensatie van de transitievergoeding na 2 jaar ziekte. Wij leggen dat graag in dit artikel uit, dat wij in samenwerking met advocaat Jolien Macken van Valiant Advocatuur hebben geschreven.

Wanneer je als werkgever een transitievergoeding verschuldigd bent nadat de werknemer twee jaar ziek is geweest en deze vergoeding ook (volledig) hebt uitbetaald, kun je in principe compensatie vragen. De hoogte van deze compensatie is gelijk aan de transitievergoeding zoals berekend op het moment van 104 weken arbeidsongeschiktheid. Let wel, de datum van 104 weken arbeidsongeschiktheid ligt vaak eerder dan het moment dat de arbeidsovereenkomst met inachtneming van een opzegtermijn kan worden beëindigd. Een transitievergoeding moet in beginsel worden berekend op de einddatum van het dienstverband, waardoor er een klein verschil tussen het bedrag aan transitievergoeding en hetgeen gecompenseerd wordt kan ontstaan. Dit kan opgelost worden door daarover afspraken te maken met de werknemer in een vaststellingsovereenkomst.

Wanneer heb ik geen recht op terugvraag van de transitievergoeding?

Je hebt geen recht op compensatie als de arbeidsovereenkomst doorloopt na twee jaar ziekte, bijvoorbeeld wanneer het dienstverband “slapend” wordt gehouden. Het slapend houden van een arbeidsovereenkomst wordt overigens afgeraden.

Mocht het dienstverband van de werknemer niet volledig, maar slechts gedeeltelijk worden beëindigd, is er slechts recht op een transitievergoeding – en dus ook op compensatie – als de gedeeltelijke beëindiging op initiatief van de werkgever plaatsvindt én als er een urenvermindering vanwege ziekte plaatsvindt van meer dan 20%. Bij minder dan 20% urenverlies zal er dus geen compensatie worden verstrekt.

Evenmin is er recht op compensatie als er sprake is van een loonsanctie met verlengde loondoorbetalingsverplichting, opgelegd door het UWV. Overigens zou er dan ook niet tot een beëindiging gekomen kunnen worden, omdat een loonsanctie ook het opzegverbod tijdens ziekte verlengt.

Hoe zit het met terugvragen van de transitievergoeding wanneer een werknemer na 2 jaar ziekte gedeeltelijk in dienst blijft?

Om recht te hebben op compensatie moet er sprake zijn van langdurige ziekte en moet er vanwege die langdurige ziekte tot een (gedeeltelijk) ontslag zijn overgegaan. Mocht het gedeeltelijk ontslag tot gevolg hebben dat de arbeidsduur per week 20% lager ligt dan de oorspronkelijke arbeidsduur, dan kan een werknemer recht hebben op een gedeeltelijke transitievergoeding. Bijvoorbeeld: een werknemer is 40 uur per week in dienst, maar volgens de verzekeringsarts wel in staat om 20 uur per week te werken in eigen arbeid en je biedt als werkgever een nieuwe arbeidsovereenkomst aan van 20 uur per week, dan is er ook 50% van de transitievergoeding verschuldigd. Het UWV zal vervolgens 50% van de transitievergoeding (per 104 weken arbeidsongeschiktheid) compenseren. Hierbij zijn twee zaken van belang:

1. Een en ander moet op correcte wijze overeengekomen worden, zodat bij het UWV de juiste documenten overgelegd kunnen worden bij de terugvraag.

2. Bij het aanbieden van een dergelijke nieuwe arbeidsovereenkomst is de kans groot dat de werknemer per direct volledig arbeidsgeschikt wordt geacht te zijn. Als een werknemer na 28 dagen opnieuw arbeidsongeschikt wordt, begint er een nieuwe loondoorbetalingsperiode te lopen van 2 jaar. Onze tip daarom is: denk altijd goed na of je een nieuwe arbeidsovereenkomst aan wil bieden en laat je hierover adviseren.

Mocht overigens de werknemer na twee jaar worden herplaatst in een functie met een lager salaris, maar is er geen urenverlies of ligt dat lager dan 20%, dan bestaat er volgens de Hoge Raad geen aanspraak op een gedeeltelijke transitievergoeding.

Wil je meer weten over hoe je compensatie kunt vragen en welke documenten je daarvoor nodig hebt? Lees dan ons artikel: transitievergoeding terugvragen na 2 jaar ziekte.

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Peijnenburg Verzuimbegeleiding