Wat te doen bij loonsanctie?
Heb je als werkgever een loonsanctie van UWV ontvangen? Dit betekent dat UWV van mening is dat er onvoldoende re-integratie-inspanningen zijn geleverd door jou als werkgever en/of door de werknemer. Hierdoor ben je verplicht om het loon van je werknemer nog een derde ziektejaar door te betalen. Daarnaast blijven je verplichtingen rondom de re-integratie doorlopen. Lees hier wat een loonsanctie inhoud en hoe je deze kunt bekorten.
Loonsanctie ontvangen?
- Dit moet je doen
- Bekortingsverzoek indienen
- Laat je adviseren
Hulp nodig?
Neem contact op.
Waarom krijg je een loonsanctie van UWV?
Wanneer UWV een loonsanctie oplegt, ontvang je hierover eerst een telefoontje van de arbeidsdeskundige. Daarna volgt een schriftelijke beschikking met daarin de reden(en) voor de sanctie.
Mogelijke redenen voor een loonsanctie:
✅ Geen of onvoldoende re-integratie-inspanningen in spoor 1 of 2.
✅ Het 2e spoor traject te laat of niet opgestart, waardoor re-integratiekansen zijn gemist.
✅ Geen juiste prikkelende maatregelen genomen bij onvoldoende medewerking van de werknemer.
✅ Onvolledige of onjuiste dossiervorming, waardoor UWV de inspanningen niet kan beoordelen.
Medische of arbeidsdeskundige gronden?
➡️Is de loonsanctie opgelegd op arbeidsdeskundige gronden? Dan ontvang je als werkgever wél een volledige rapportage.
➡️Is de loonsanctie opgelegd op medische gronden? Dan heb je als werkgever geen inzage in het medische dossier door de AVG-wetgeving. In dit geval kan je een arts-gemachtigde inschakelen om dit te beoordelen.
Ben je het niet eens met de sanctie? Dan kun je bezwaar maken bij UWV. Laat je hierbij adviseren door een arbeidsdeskundige, jurist of verzekeringsarts.
Hoe kan ik een loonsanctie herstellen?
In de brief van UWV staat waarom je een loonsanctie hebt ontvangen en hoe je dit kunt herstellen. Het is belangrijk om deze punten zo snel mogelijk op te pakken. Zodra je de tekortkomingen hebt hersteld, kun je een bekortingsverzoek indienen.
Wat is een bekortingsverzoek?
Met een bekortingsverzoek vraag je UWV om opnieuw te beoordelen of er inmiddels wél voldoende re-integratie-inspanningen zijn geleverd. Als UWV hiermee akkoord gaat, wordt de loonsanctie beëindigd en hoef je niet het volledige derde ziektejaar door te betalen.
Hoe dien ik een bekortingsverzoek in?
✅ Dien het bekortingsverzoek in via het werkgeversportaal van UWV en upload het bij de RIV-documenten.
✅ UWV beoordeelt het verzoek en geeft binnen drie weken een reactie.
✅ Vaak word je hierover eerst telefonisch geïnformeerd en ontvang je daarna een schriftelijke bevestiging.
Voorbeelden uit de praktijk
➡️ 1. Loonsanctie door ontbreken van een 2e spoor traject
Een werkgever heeft het 2e spoor traject te laat of niet opgestart, terwijl dit wél had gemoeten. Hierdoor zijn re-integratiekansen gemist.
🔹 Oplossing: Start alsnog een adequaat 2e spoor traject en toon minimaal drie maanden inspanningen aan. Daarna kan een bekortingsverzoek worden ingediend.
➡️ 2. Werknemer werkt onvoldoende mee aan re-integratie
Een werknemer is vaak onbereikbaar, verschijnt niet op afspraken bij de bedrijfsarts en volgt re-integratieadviezen niet op. De werkgever heeft hier niets aan gedaan.
🔹 Oplossing: De werkgever had een prikkelende maatregel moeten nemen, zoals een officiële waarschuwing, loonopschorting of loonstop. Dit moet alsnog gebeuren en drie maanden moet je aantonen dat het alsnog een adequaat re-integratietraject is voordat een bekortingsverzoek kan worden ingediend.
Voorkom een loonsanctie en laat je adviseren
Wil je voorkomen dat je een loonsanctie krijgt of wil je een lopende sanctie zo snel mogelijk bekorten? Laat je dan adviseren door een WIA-expert, arbeidsdeskundige of juridisch specialist. Zo vergroot je de kans dat UWV je inspanningen als voldoende beoordeelt en je de loondoorbetalingsverplichting niet onnodig verlengt.

Advies nodig over een bekortingsverzoek?
Pieter staat voor je klaar om je alles te vertellen over hoe een bekortingsverzoek in te dienen.