WIA-uitkering aanvragen

WIA-uitkering aanvragen Stappenplan voor Werkgevers en Werknemers


Wanneer een werknemer bijna twee jaar ziek is, kan hij zijn WIA-aanvraag indienen bij UWV. Wij merken dat er dan veel onduidelijkheid is bij werkgevers en werknemers over wat ze allemaal moeten doen. De achterstanden bij UWV zijn daarbij niet helpend. Om werkgevers en werknemers beter te informeren, hebben wij het onderstaande stappenplan ontwikkeld.

1. WIA-uitkering aanvragen

Uiterlijk in de 93e week van ziekte:

- Zorg ervoor dat je WIA-aanvraag is ingediend. In de brief die je van UWV hebt ontvangen, staat de uiterste datum vermeld waarop je je WIA-aanvraag kunt indienen.

- Gebruik je DigiD-code om dit digitaal via de website te doen. Dit is de snelste en meest praktische manier. Zorg ervoor dat je ruim op tijd een werkend DigiD-account hebt waarmee je je aanvraag kunt indienen.

- Dien digitaal je aanvraag in via de website van UWV

- Indien je niet computervaardig bent en niemand om je heen je hiermee kan helpen, vraag een papieren aanvraagformulier aan bij UWV door te bellen met het klantencontactcenter via 088-8989294.

2. Medische informatie delen met UWV

Tijdens je WIA-aanvraag:

- Upload je medische informatie direct via de aanvraag. Dit is het snelst en meest efficiënt. Je kunt je arbodienst of bedrijfsarts raadplegen om te achterhalen welke medische documenten je naar het UWV moet sturen.

- Als je niet kunt uploaden, stuur je medische informatie per post naar UWV. Deze kun je meesturen met de envelop die je eventueel van UWV hebt ontvangen. TIP: verstuur je medische informatie aangetekend zodat je kunt volgen wanneer deze is binnengekomen en zeker weet dat het is aangekomen bij UWV. Vergeet niet je BSN-nummer op elke pagina te zetten. Zonder geldig BSN kunnen ze niet achterhalen bij welke werknemer deze stukken horen.

3. RIV-documenten verstrekken aan UWV

Afstemmen met je werkgever:

- Bespreek wie en hoe de Re-integratieverslag documenten (ook bekend als RIV-documenten) naar UWV worden gestuurd. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen RIV-documenten) aanleveren bij het UWV. Voor het UWV maakt het niet uit wie deze documenten indient. De volgende documenten zijn verplicht om aan te leveren:

1. Probleemanalyse

2. Plan van aanpak

3. Eerstejaarsevaluatie

4. Actueel oordeel

5. Eindevaluatie

TIP: Stuur ook altijd het arbeidsdeskundig onderzoek en eventuele documenten van het tweede spoor (indien uitgevoerd) mee naar UWV. Deze documenten zijn nodig voor UWV om te beoordelen of het re-integratietraject adequaat is geweest.

- Kies bij voorkeur voor digitale upload via het aanvraagformulier of het werkgeversportaal. Houd er rekening mee dat leestekens in de bestandsnaam niet zijn toegestaan; dit kan een foutmelding veroorzaken bij het uploaden. Het is daarom aan te raden om bestanden altijd zonder leestekens op te slaan.

- Indien per post, zorg ervoor dat je BSN-nummer op elke pagina staat.

WIA uitkering aanvragen

  • Stappenplan voor werkgever en werknemer
  • In PDF bestand ontvangen? Laat je e-mail achter
  • Kennis delen

Neem contact met ons op

Onze arbeidsdeskundige belt u terug

4. Beslissing van UWV afwachten

Na volledige aanlevering:

- Wacht de beoordeling van UWV af. Je ontvangt van UWV een ontvangstbevestiging waarin staat aangegeven binnen welke termijn ze voornemens zijn je WIA-aanvraag af te handelen.

5. Geen tijdige beslissing van UWV. Wat te doen?

Als UWV niet tijdig beslist:

- UWV informeert je en biedt een voorschot op je uitkering aan.

- Heb je een week voordat je twee jaar ziek bent nog niets van UWV gehoord? Neem dan contact op met UWV via 088-8989294 om zelf je voorschot te activeren.

- Overweeg een melding te late beslissing in te dienen via dit formulier. Met het indienen van dit formulier geef je UWV nog 2 weken de tijd alsnog tijdig een beslissing te nemen. Mocht dit niet lukken dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding welke kan oplopen tot € 1442.

- Nadat je twee jaar ziek bent, en je nog geen beslissing van UWV hebt ontvangen weet je niet voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Dit zorgt vaak voor veel onrust bij zieke werknemers en hun werkgever. Er ontstaan allerlei vragen tijdens deze periode. Wat als je bijvoorbeeld weer ergens wil gaan werken? Welke consequenties heeft dit dan voor mijn uitkering? Ons advies is om in deze situatie met UWV te bellen en je te laten informeren over de mogelijkheden.

- Je dienstverband blijft doorlopen nadat de twee jaar van ziekte zijn verstreken en UWV nog geen beslissing heeft genomen. Dit noemen ze een slapend dienstverband. Je kan ervoor kiezen om samen met je werkgever dit dienstverband toch alvast te ontbinden. Voordeel hiervan is dat je je eindafrekening ontvangt zoals je transitievergoeding, eventueel openstaand vakantiegeld en dagen etc. Laat je altijd goed informeren door een jurist over de voor- en nadelen hiervan. Zodat je daarna niet in de problemen komt wanneer je hiervoor kiest.

- Het beste is om je dienstverband te ontbinden zodra je een WIA beschikking hebt. Want dan weet je precies wat de hoogte van je uitkering zal zijn en je mate van arbeidsongeschiktheid. Dan weet je werkgever ook meteen of ze in aanmerking komen voor het terugvragen van de uitbetaalde transitievergoeding.

6. Hoe het dienstverband ontbinden?

Vaststellingsovereenkomst of via UWV:

- De snelste en meest praktische weg om je dienstverband te laten ontbinden is middels een vaststellingsovereenkomst. Deze sluit je samen met je werkgever.

- Eventueel kan je werkgever de uitbetaalde transitievergoeding na twee jaar ziekte terugvragen bij UWV. Hoe dit kan lees je hier.

- Mocht je er met je werkgever niet uitkomen en je werkgever willen overgaan tot ontslag, dan kunnen ze dit verzoek via UWV indienen. Je werkgever dient aan een aantal eisen te voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Welke dat zijn, vind je terug op de website van UWV.

7. Overige TIP

Aanvullende regelingen:

- Het kan zijn dat er vanuit je werkgever of CAO nog aanvullende regelingen zijn waarop je recht hebt. In sommige CAO’s staat bijvoorbeeld opgenomen dat een WIA-uitkering wordt aangevuld tot een bepaald percentage. Probeer dit voordat je je WIA-aanvraag indient helder te krijgen, zodat je bij je werkgever kunt informeren hoe dit in zijn werking gaat.

Door dit stappenplan te volgen, hopen we de WIA-aanvraag voor zowel werkgevers als werknemers duidelijker en makkelijker te maken. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op voor verdere ondersteuning. 

Voor de volledigheid hebben we dit stappenplan ook in PDF-formaat gemaakt. Je kunt het PDF-bestand hier downloaden: WIA uitkering aanvragen Stappenplan voor werkgevers en werknemers.

Liever direct contact?

Neem contact op met onze arbeidsdeskundige

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Peijnenburg Verzuimbegeleiding